Přihlásit se

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

Výhodná paletová doprava. Zásilky o hmotnosti nad 350 kg dopravíme po celé ČR pouze za 390 Kč. 

Položit dotaz

Načíst

Kód položky: 10113

Krmivo pro všechny kategorie koní

ENERGYS - Cukrovarské řízky bez melasy

  • Vhodé pro koně, kteří mají potíže se zuby.
  • Zdroj lehce stravitelné vlákniny.
  • Pro všechny kategorie koní.
  • Neobsahují melasu.
  • Balení 25 kg, granule.

Vaše cena

399 Kč

389 Kč

25 kg

Vaše sleva byla změněna.

Jedná se o akční zboží a nelze objednat více kusů, než je skladem.

Dostupnost

skladem > 20 kusů

Celková hmotnost: 25 kg

Za nákup tohoto zboží získáte 3 bodů do věrnostního programu.

Doručení

Cena dopravy je závislá na váze zboží. Její přesnou výši zjistíte v košíku nebo zde.

Balík
Do 5 kg

99 Kč

Balík
Do 25 kg

159 Kč

Balík
Do 40 kg

189 Kč

Paleta
Do 150 kg

590 Kč

Paleta
Do 250 kg

490 Kč

Paleta
nad 350 kg

390 Kč

ENERGYS - Cukrovarské řízky bez melasy

Krmivo pro všechny kategorie koní

Cukrovarské řízky jsou výborným zdrojem vysoce stravitelné vlákniny – pektinů. Jsou vhodné pro všechny kategorie koní, a díky nízkému obsahu cukrů a bílkovin také pro starší a nemocné koně či koně v rekonvalescenci. Krmivo může sloužit také jako prevence žaludečních vředů nebo součást jejich léčby.

POZOR: Řepné řízky je nutno předem máčet zhruba 1:5 (řepa:voda) do úplného nabobtnání a rozpadnutí pelet.

Vhodné pro:

  • Hobby zátěž.
  • Střední zátěž.
  • Vysokou zátěž.

Balení: 25 kg, granule.

Často se v praxi setkáváme s dotazy ohledně cukrovarských řízků, ať se již jedná na dotaz ohledně množství melasy, barvy, původu nebo vhodnosti krmení pro určité kategorie koní.

Jak částečně můžete vidět v názvu suroviny, jedná se o produkt z cukrovarů, těch je v ČR fungujících asi pět. Cukrovarské řízky, často taktéž označované jako řepné řízky, vznikají jako vedlejší produkt při zpracování cukrové řepy na výrobu cukru. Tímto již můžete vyčíst jednu důležitou informaci – cílem cukrovaru je tedy vytěžit z řepy co nejvíce cukru. Dalším vedlejším produktem při výrobě cukru je řepná melasa.

Obsah živin a senzorické vlastnosti

Co by měly tedy cukrovarské řízky obsahovat a jaké mají mít senzorické vlastnosti? Cukrovarské řízky by měly mít světlou barvu, příjemnou, neštiplavou vůni a nevýraznou chuť. Nesmějí být kyselé nebo zapáchající. Také nemusí být vždy ideální velmi tmavá až černá barva. To, že jsou cukrovarské řízky tmavé až černé, může být způsobeno využíváním horizontální technologie, kdy jsou cukrovarské řízky více na vzduchu a může tak docházet k jejich oxidaci – tmavnutí, anebo může tmavá barva vypovídat o kontaminaci zeminou. Výskyt zeminy může být ovlivněn výrobním postupem, přesněji způsobem očištění (suchá nebo mokrá cesta). Zemina v cukrovarských řízcích může zvyšovat výskyt mykotoxinů nebo těžkých kovů, proto je její obsah nežádoucí. Taktéž může její výskyt zvyšovat obsah popelovin v krmivu.

Orientační obsah živin: Tuk - 8,5 g / vláknina - 200,8 g / škrob - 3,9 g / cukr - 64,4 g / SNLk - 54,5 g / popeloviny - 60 g / Ca - 9,1 g.

Vhodnost pro koně

Myslím, že se s většinou veterinářů a výživářů shodneme s vhodností cukrovarských řízků pro koně. Cukrovarské řízky obsahují velmi dobře stravitelnou, tzv. pektinovou, vlákninu. Právě vláknina má velmi dobrý vliv na trávení a podporuje správnou funkci střev. Proto se doporučuje i pro koně trpící vředy nebo s jinými onemocněními trávicího traktu. Také jsou vhodné pro koně starší, bezzubé nebo špatně krmitelné.

Krmení cukrovarských řízků

Je více forem, v jakých lze cukrovarské řízky získat. Cukrovarské řízky lze získat čerstvé, granulované/peletované nebo sypké. Čerstvé se nejčastěji využívají pro krmení skotu a předkládají se bez dalších úprav. Granulované i sypké cukrovarské řízky je nutno před krmením namáčet, neboť bobtnají a bez předchozího namočení by mohly způsobit koni trávicí obtíže. Granulované cukrovarské řízky doporučujeme namáčet v poměru 1:4 (řízky:voda) a minimálně 8-12 hodin před krmením. Nevýhodu v namáčení můžete zaznamenat v letních měsících, kdy vám při vyšších teplotách mohou začít kvasit, proto je v tomto období potřeba namočené řízky držet na chladnějším místě a ve stínu.

Proč nakupovat u nás?

Přihlásit odběr novinek

Dotaz na produkt

Načíst

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.